I dag er GPS blevet en så fast del af hverdagen, at man måske helt kan glemme, at det kun er 15 år siden, at teknologien begyndte at slå igennem hos private brugere. I dag benytter vi nemlig GPS til alt fra navigation, flådestyring og geocaching til sporing, tracking og overvågning. Men ved du, hvad GPS står for? Hvordan GPS virker? Og hvornår GPS blev udviklet, og hvad det kan bruges til?
Læs med her og få svar på alle dine spørgsmål om GPS.
Hvad står GPS for?
GPS står for “Global Positioning System”, og er et system, der ved hjælp af satellitter i kredsløb om Jorden kan bestemme ens nøjagtige position på klodens overflade.
Hvordan virker GPS?
En GPS-modtager her på Jorden får signaler fra satellitter ude i rummet. På den måde kan den regne ud, hvor den befinder sig. Det sker på følgende måde: Satellitten sender et radiosignal bestående af elektromagnetiske bølger, de samme bølger, som lys er lavet af. Lysets hastighed er som bekendt konstant, og derfor er signalets hastighed også konstant. Satellitten sender signalet på et givent tidspunkt f.eks. kl. 12. Når GPS-modtageren modtager signalet, kender den altså både signalets hastighed og den tid, det har taget for signalet at nå Jorden. Modtageren ved nu præcis, hvor langt væk satellitten er.
GPS-modtageren ved også præcis, hvor satellitten befinder sig i forhold til Jorden, fordi alle satellitter flyver i faste baner. Men radiosignalet fra én satellit er ikke nok, det fortæller nemlig kun afstanden og ikke retningen. Derfor skal GPS-modtageren have kontakt til minimum tre satellitter. På den måde får den et krydspunkt, der viser dens egen position.
Hvor nøjagtig er GPS?
På grund af konstant forbedring af teknologien har GPS siden omkring 2010 haft en præcision helt ned til fem meter. Den resterende unøjagtighed skyldes primært, at det er for dyrt at bruge den samme teknologi, der bruges i satellitter, i GPS-modtagerne.
Hvem opfandt GPS og hvornår?
Kort sagt opfandt det amerikanske militær GPS-systemet, og det var færdigudviklet i 1993.
I 1957 sendte det daværende Sovjetunionen den første satellit i kredsløb om Jorden. Sputnik hed den, og amerikanerne holdt godt øje med det nye menneskeskabte himmellegeme. Og der gik ikke længe, før de begyndte at spekulere over, hvordan man kunne bruge information fra satellitter til at navigere med. I 1973 holdt de forskellige grene af det amerikanske militær et møde, hvor det blev besluttet at bruge satellitter til at skabe et “Global Positioning System” - GPS.
I begyndelsen var det egentlig meningen, at det kun var militæret, der skulle have adgang til systemet, men den amerikanske præsident, Ronald Reagan, gjorde systemet offentligt tilgængeligt. De første år var der dog en kode på det åbne signal, som gjorde GPS-systemet meget upræcist. Men i 2000 blev koden fjernet, og siden er GPS blevet en almindelig del af vores liv.
Hvad bruges GPS til?
Med GPS-teknologi er det muligt ved hjælp af satellitter, der kredser om Jorden, at få bestemt sin position med stor præcision. Med GPS er det f.eks. muligt at få præcis vejvisning eller geo-præciserede informationer.
Overordnet kan GPS deles op i to hovedområder:
- GPS, der bruges til at finde vej f.eks. i bilen, og som også er integreret i de fleste moderne smartphones.
- GPS Tracking, der bruges til at finde GPS-enheden, som kan være f.eks. i en mobiltelefon eller være monteret på en lastbil, så man hele tiden kan spore den.
Hvor meget data bruger GPS?
Med en enkelt GB data får man omkring 45 timers GPS-navigation med Google Maps via en smartphone. Fordelen ved en dedikeret GPS-enhed til f.eks. bilen er, at den ikke bruger data. Derfor kan den også bruges i udlandet uden, at det bliver en ekstremt dyr fornøjelse.
Hvilken GPS skal jeg vælge?
Er det vigtigt, at GPS’en har mange funktioner? Eller en stor skærm? Der findes mange forskellige behov og krav, der har indflydelse på, hvilken GPS du skal vælge. Her er tre ting, du skal tænke over, når du vælger GPS.
- Kort: Som udgangspunkt er det en god idé at købe en GPS fra et af de kendte mærker. Det øger sandsynligheden for, at GPS’en kan opdateres senere med nye kort. I den forbindelse er det vigtigt at overveje, hvilke lande kortet i din GPS skal dække. Kører du primært i Danmark og Skandinavien, eller skal du bruge GPS’en i Europa eller USA? Det er muligt at købe kort til det meste af verden, hvis det er en GPS-model fra et kendt mærke.
- Funktioner: Hvilke funktioner er vigtige for dig? Moderne GPS’er kan mange ting, men de er måske ikke nødvendige for dig, når du sætter dem op mod prisen. Tendensen går faktisk mod færre funktioner og mere enkel betjening. Ruteberegningen er god i langt de fleste GPS’er i dag, men det er ikke alle, der har aktuelle trafikinformationer om f.eks. uheld eller kødannelse. Overvej desuden, om du skal investere i en model med sim-kort i selve GPS’en. Det sikrer stabil forbindelse.
- Fleksibilitet: Skal GPS’en bruges uden for bilen? F.eks. på vandreture, cykelture eller andet? Så skal du undersøge, om GPS’en kan klare det. Hvis du f.eks. skal bruge den på vandreture, hvor den ikke sidder i lader, skal du være opmærksom på batteritid og mulighed for opladning.
Hvilken GPS er bedst til bilen?
Overordnet er det de kendte GPS-mærker, der er bedst til bilen. Det vil ofte betyde en GPS-enhed fra enten TomTom eller Garmin.
De bedste GPS-enheder til bilen:
- Garmin GPS: Garmin producerer GPS-navigation til alle behov. Mængden af funktioner i enhederne varierer, så du kan nemt finde en model, der passer til dine behov, uanset om du er på den daglige pendlertur eller en længere roadtrip. De kan også give nyttige chaufføradvarsler, der skærper opmærksomheden.
- TomTom GPS: TomTom laver GPS-enheder, der gør din kørsel nemmere uanset, om det er den daglige tur på arbejde eller det længere weekendeventyr. GPS-enhederne leverer pålidelig vej- og trafikinformation, og har du brug for at opdatere kort eller software, sker det nemt via Wi-Fi indbygget i GPS’en.
Fordelen ved dedikerede GPS-enheder frem for f.eks. Google Maps på telefonen er, at de giver dig meldinger om kødannelser, uheld på vejene, vejarbejde og mange andre ting.
Det er især også værd at fremhæve, at GPS-enheder fra f.eks. TomTom og Garmin har forudindlæste kort. Det kan være til Europa, Norden eller andre steder i verden.
Mængden af funktioner og størrelsen af forudindlæste kort har dog en vis indvirkning på prisen. Garmin og TomTom GPS-enheder ligger derfor typisk i den dyrere ende, men for prisen får du til gengæld også en pakke, der kan opfylde stort set alle dine behov til GPS-navigation.
Du skal regne med, at en Garmin eller TomTom GPS ofte koster mellem 1.500 og 2.500 kr.